BAROK (1600. - 1750.)

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
BAROK (1600. - 1750.) by Mind Map: BAROK (1600. - 1750.)

1. 3. primjer: J. S. Bach: Mala fuga u g-molu

1.1. U bilježnicu odgovori na pitanja: 1. Koliko glasova-dionica postoji u ovoj fugi? (svaki glas označen je drugom bojom!) 2. Započinje li svaki glas uvijek istom melodijom? 3. Jesu li sve melodije svih glasova samostalne i ravnopravne? Kako zovemo taj glazbeni slog: monofoni, homofoni ili polifoni? 4. Prepoznaješ li instrument koji izvodi ovu fugu?

1.2. FUGA - glazbeni oblik u kojem se ista tema provodi kroz sve glasove. Fuga je najsavršeniji oblik polifonije, a J. S. Bacha smatramo najvećim majstorom fuge!

1.3. ORGULJE, uz čembalo, važan instrument baroka. "Kraljica instrumenata" - može oponašati zvukovne boje gotovo svih glazbala!

2. 1. primjer: G. F. Händel: Rigaudon iz suite Glazba na vodi

2.1. Pogledajte ovaj barokni ples. Obratite pažnju na prostor u kojem se ples izvodi te na odjeću plesača. Koji izvođački sastav prati ples?

2.1.1. Barok je vrijeme naglog napretka znanosti. Život na europskim dvorovima vrlo je raskošan. Za glazbu to je važno: svaki vladar želio je imati što više dobrih glazbenika i upriličiti izvedbe što skupljih dvorskih opera i baleta. Barokne građevine vrlo su raskošne te pune ukrasa i pozlate. Raskoš je prisutna i u glazbi. Čest je svečan ugođaj te blistav zvuk orkestra.

2.1.1.1. Uz J. S. Bacha i A. Vivaldija, GEORG FRIEDRICH HANDEL jedan je od najvećih skladatelja baroka.

2.1.1.1.1. Izvođački sastav koji prati plesače je orkestar. Sjeti se razdoblja renesanse. Je li tada postojao orkestar? Orkestar nastaje tek u baroku!

3. 2. primjer: J. S. Bach: Suita za čembalo u G-duru, Bourrée (pogledaj video od 10:26 - 11:30 minute)

3.1. Čembalo - najvažniji instrument baroka! Zato je baroknu glazbu lako prepoznati. Gotovo u svim skladbama svira čembalo!

3.2. Može li se melodija lako otpjevati? Glazba ima stalan ritamski pokret. Takvo neprekinuto ritamsko kretanje (koje podsjeća na zvuk "rada motora") karakteristično je za barok - a zove se MOTORIČNOST.

3.3. Što je SUITA? Spojivši nekoliko različitih plesova u višestavačno djelo, barokni skladatelji stvorili su suitu. Svi plesovi suite porijeklom su iz različitih europskih zemalja (Allemande, Courante, Sarabande, Gigue). Plesovi suite su stilizirani - nisu namijenjeni plesu, već slušanju.

3.4. JOHANN SEBASTIAN BACH (1685.-1750.) Jedan od najvećih skladatelja svih vremena. Godina njegove smrti smatra se završetkom baroka!

4. 4. primjer: A. Vivaldi: Koncert za violinu i orkestar u E-duru, "Proljeće", 1. stavak

4.1. U bilježnicu odgovori na pitanje: Od kojih se glazbala sastoji orkestar koji izvodi ovaj stavak? a) gudači i čembalo b) gudači, puhači i čembalo?

4.2. Barokni orkestri nisu imali stalni sastav instrumenata. Najvažniju ulogu imaju čembalo i gudači. Vidiš li na slici dirigenta? Ulogu dirigenta vrši ČEMBALIST.

4.3. Zašto orkestar nastaje tek u baroku? Jer je tada usavršena gradnja gudačkih glazbala, koja čine temelj orkestra. Najpoznatiji njihovi graditelji su talijanske obitelji Amati, Stradivari i Guarneri.

4.4. ANTONIO VIVALDI jedan je od najboljih violinista svoga vremena. Najpoznatija su mu četiri violinska koncerta pod nazivom Četiri godišnja doba.

4.5. Što je KONCERT? Višestavačna instrumentalna vrsta u kojoj se ističe solist koji svira uz pratnju orkestra.