Odysseus van Imme Dros

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Odysseus van Imme Dros by Mind Map: Odysseus van Imme Dros

1. Perspectief: Het verhaal wordt verteld in het ik-perspectief, maar de ik-vorm is telkens iemand anders. Als er een nieuw hoofdstuk begint staat er dan bijvoorbeeld:"Zeus! Athene hier!".

2. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in het Oude Griekenland. De belangrijkste plaatsen zijn Ithaka, Sparta, Pylos en de Olympus.

3. Tijd I en II: Het verhaal op zich duurt korter dan een jaar. Maar hoelang precies is niet duidelijk. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Het verhaal begint wel met herinneringen over Odysseus.

4. Plot: Het verhaal gaat over hoe Odysseus naar huis toe gaat na de Trojaanse oorlog. Bij een vergadering van de Goden besluiten ze dat Odysseus na tien jaar op zee weer na huis mag gaan. Maar in zijn huis zitten 108 vrijers die met zijn vrouw willen trouwen. Athene gaat naar de zoon van Odysseus, Telemachos om hem te overtuigen om naar oude oorlogsvrienden te gaan om informatie te winnen over zijn vader. Als Telemachos terug komt van zijn reis gaat hij eerst even langs bij een herder, die op dat moment een zwerver te gast heeft. De zwerver is Odysseus in een vermomming. Als de herder even weg gaat verteld Odysseus dat hij het is en maken ze samen een plan om de vrijers te verslaan. De vrouw van Odysseus liet een wedstrijd houden en die wedstrijd hield in dat de vrijer wie de boog van Odysseus kon spannen en door 12 bijlringen kon schieten met haar ging trouwen. Geen een van de vrijers slaagde hierin en toen Odysseus het probeerde lukte het hem bij de eerste poging. Vervolgens schoot hij een paar vrijers neer en vervolgens vocht hij zij aan zij met Telemachos om uiteindelijk alle vrijers te verslaan. Daarna was hij eindelijk weer samen met zijn vrouw.

5. Motieven: Er zijn een paar elementen die vake terug komen: dat is het vuurrode haar van Odysseus, dat Helena de mooiste vrouw is en ruzie tussen Athene, Afrodite en Hera om de gouden appel waar op stond stond: voor de mooiste.

6. Thema: Als je eerlijk en goed leeft komt het altijd wel goed, maar als je slecht hebt geleefd word je uiteindelijk toch gestraft.

7. Beleving: Ik vond het een zeer goed boek, omdat het een spannend boek is en de Griekse mythologie vind ik erg interessant. Verder was het boek ook best leerzaam, vooral de manier waarop de mensen tegen de Goden aankijken.

8. Plot: De hoofdpersonen zijn Odysseus: de man van duizend listen. Veel genoemde aspecten zijn zijn vuurrode haar en dat heel sterk is ook al ziet hij er niet zo uit. De andere hoofdpersoon is Telemachos. Hij gaat naar Sparta en Pylos om informatie te winnen over zijn vader. Belangrijke bijpersonen zijn Penelopeia, de vrouw van Odysseus die allemaal huwelijksaanzoeken krijgt van de 108 vrijers. Verder is Athene belangrijk als de beschermgod van Odysseus en Telemachos.